2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem

Název Množství a jednotka
borůvky, jahody, ostružiny nebo rybíz 250 g
smetana 12% 300 ml
máslo 1 lžíce
bramborový škrob 1 lžička
cukr krupice 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)


Žahour je sladká omáčka z borůvek podávaná k neplněným knedlíkům nebo lívancům původně z jižních Čech.



Postup
Tvaroh smícháme s vajíčky a špetkou soli, smícháme s krupicí a strouhankou a tvoříme kuličky, které vaříme v mírně osolené vodě 10-13 minut podle velikosti knedlíčků. Podáváme polité ovocným žahourem.

Borůvkový žahour:
Borůvky - ale můžeme dát i jiné ovoce, jahody, ostružiny, maliny, rybíz, nebo jejich směs - rozmačkáme vidličkou, tak, aby pustilo šťávu, ale zůstaly nám kousky. Dáme do kastrůlku, kde jsme rozpustili máslo, přidáme cukr - množství cukru v receptu je orientační, nejlepší je začít jednou lžící a pak ve finále doslazovat, protože každé ovoce je jinak sladké. Podlijeme asi 1/2 dl vody a chvilku povaříme, aby ovoce trošku změklo, ale nerozvaříme je!. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu a přidáme lžičku škrobu rozmíchaného ve lžíci studené vody. Za stálého míchání povaříme dvě minuty a podle chuti dosladíme a dochutíme pár kapkami citronové šťávy.

Tip:
Žahour můžeme okořenit špetkou skořice.
A jde to i ze zmraženého ovoce :-).


 


RECEPTY

Pečenáče podle Jarči

Postup: Rybky (plotice, cejnky i jiné) vykucháme, očistíme,umyjeme, osušíme. osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Szegedínský guláš s uzeným masem

Postup: Vepřovou plec a uzenou krkovičku nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Růžičková kapusta po indicku

Postup: Kapustičky očistíme, odstraníme vrchní škaredé listy, opláchneme a uvaříme v... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s Pak Choi a krůtím masem

Postup: Celozrnné těstoviny uvaříme v dostatečně osolené vodě na skus. Mezitím na pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Kyselé zelí do skleniček

Postup: Hlávku zelí zbavíme nepěkných listů, rozpůlíme , vyřízneme košťál a nakrouháme... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...